Proteine in haarproducten 

Bevat mijn product wel of geen proteïne? En welke proteïne heb ik nodig voor mijn haar?

Proteïnes zijn opgebouwd uit afzonderlijke amino acids. Deze amino acids zijn verbonden met elkaar doormiddel van peptide bonds. Elke proteïne is opgebouwd uit honderden tot duizenden amino acids. 

We hebben dus de volgende onderdelen: 

  • Hele proteine 
  • Amino acids
  • peptide bonds 

Proteïnes zijn in het algemeen te groot om echt effectief te zijn in haarproducten. Als proteïnes te groot zijn, kunnen ze namelijk niet doordringen tot ons haar. Om ze wel effectief te maken, worden ze opgesplitst in kleinere componenten. Dit noemen we ook wel Hydrolyzed Protein. Elk stuk hydrolyzed protein bestaat dus uit honderden amino acids. 

Effect van proteïne 

Hele (of grote) proteïnes kunnen dus waarschijnlijk niet doordringen tot ons haar. Aan de andere kant neigen amino acids wateroplosbaar te zijn. Dit betekent in andere woorden dat wat je aanbrengt in je haar, bij het uitspoelen weer verdwijnt. Andere bronnen/studies spreken dit (deels) tegen. Studies hebben namelijk ook aangetoond dat amino acids in een bepaalde formule interactie hebben met elkaar waardoor ze dus niet in het geheel worden 'weggespoeld'. Dit zou waarschijnlijk betekenen dat amino acids dus in een bepaalde formule wel gewoon effectief kunnen zijn. 

Onderverdeling 

Als grote proteïnes niet kunnen doordringen en over amino acids verschillende meningen zijn, kunnen we dan stellen dat hydrolyzed proteïne het meest geschikt is voor ons haar? Helaas ligt dit ook in het midden. Over hydrolyzed proteïne kunnen we ons ook nog dingen afvragen. Een hydrolyzed proteïne moet een bepaalde moleculair gewicht hebben om effectief te kunnen zijn. Helaas, wordt niet vaak exact aangegeven op een ingredïentenlijst. 

Plaats op ingrediënten lijst 

Over de plaatst van proteïne op de ingrediëntenlijst valt ook nog iets te zeggen. Er wordt vaak geschreven dat als een proteïne in de top 5 van een ingrediëntenlijst staat, het vertelt dat er veel proteïne in het product zit. En dat proteïne geplaatst onderaan de lijst niet veel (of helemaal geen) effect heeft. Daarentegen hebben (zoals eerder beschreven) sommige ingrediënten binnen een formule interactie met elkaar, dus wellicht geeft dan ook niet altijd de plaatst, een goede indicatie.

Conclusie 

Kortom, er wordt veel geschreven en gezegd over dit onderwerp. Het maakt het allemaal niet gemakkelijker. Wij hopen dat wij jou met dit verhaal wel een bepaalde duidelijkheid kunnen geven over proteïne. Proteïne A is dus niet altijd geschikt voor type haar X, was het maar zo gemakkelijk! :) Kijk goed naar je haar en voel, dan ga je bepalen welke producten je gaat gebruiken. Ga je beginnen met de CG Methode?  Hou het dan gewoon heel simpel, begin bijvoorbeeld met 1 a 2 producten met proteïne.  

Vanaf nu kan je 2 filters op onze website vinden, dit zijn er 2: Hydrolyzed Proteïne en Amino Acids. De producten met grote (of hele) proteïne staan onder 'zonder proteïne'. 

P.S. We hebben alleen de primaire structuur van een proteïne uitgelegd om het begrijpelijk te houden. 

Redirecting...

Click here if you are not automically redirected.